KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

gołąbki 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Takie niby nic a jednak syci. Przepyszne gołąbki idealnie smakują z sosem pomidorowym. Spróbujcie!

gołąbki 8

Składniki:

gołąbki 8

 

  • pół kg mielonego mięsa wieprzowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • inne zioła do smaku (opcjonalnie)
  • 1 jajo
  • pół szklanki ryżu
  • biała kapusta

Sposób przygotowania:

gołąbki 8
Odrywamy pojedyncze liście kapusty i sparzamy wrzątkiem. Będą bardziej plastyczne. Wyjmujemy i nożem odcinamy zgrubienia z liści. Ryż mieszamy z mięsem mielony i jednym jajkiem. Niektórzy wcześniej gotują ryż, ja używam nieugotowanego. Dodaję sól, pieprz i inne zioła. Można dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Rozkładam pojedyncze liście i na ich środek nakładam trochę więcej niż 2 łyżki farszu. Właściwie zależy to od wielkości liści- warto żeby były jak największe. Liść z farszem składamy - najpierw zawijamy brzegi a potem rolujemy. Gołąbki gotujemy w wodzie przez 20-30 minut. Smacznego!