gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina bardzo lubi tego rodzaju gołąbki, więc często goszczą na naszym stole. Polecam, są pyszne.

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 1/2 mniejszej kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 litr bulionu
  • SOS:
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę). Kapustę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy przestudzoną kapustę, kaszkę manną, jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek granulowany). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy klopsiki. Klopsiki smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zagotowujemy bulion (może być z kostki) i do bulionu wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. SOS: Cebulę obieramy drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni. Następnie do cebuli dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Klopsiki wykładamy na półmisek i polewamy sosem.
Gołąbki bez zawijania
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę). Kapustę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Gołąbki bez zawijania
Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy przestudzoną kapustę, kaszkę manną, jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek granulowany). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy klopsiki.
Gołąbki bez zawijania
Klopsiki smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Gołąbki bez zawijania
Następnie zagotowujemy bulion (może być z kostki) i do bulionu wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut.