kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis dla tych co lubią gotować, ale gołąbki sprawiają im trudność. A także dla tych co nie lubią kapusty a kochają gołąbki

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 2 kostki rosołowe
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 600g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryżu sypanego ( waga przed ugotowaniem)
  • 3 duże pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kucharek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Do wrzącej posolonej wcześniej wody wrzucamy ryż i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy wg uznania na mniejsze lub większe kawałki. Ugotowany ryż odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy mięso, ryż, pieczarki i rzem mieszamy doprawiając do smaku. Następnie formujemy nie wielkie gołąbki ( w sumie powinno wyjść 7-8 gołąbków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki z każdej strony po 5 minut. Do małego garnuszka wlewamy 700ml wody i wrzucamy kostkę rosołową i pozostawiamy do zagotowania się wody. Kiedy woda będzie zagotowana dodajemy koncentraty pomidorowe i pieprz do smaku, pozostawiamy na małym ogniu 3-5 minut. Następnie nasze gołąbki na patelni zalewamy sosem pomidorowym i dusimy od 12-15 minut na małym ogniu.
Gołąbki bez zawijania
Ryż gotujemy wg przepisu na opakpwaniu a pieczarki kroimy wg gustu
Gołąbki bez zawijania
Mięso, ryż, pieczarki i przyprawy dokładnie mieszamy
Gołąbki bez zawijania
Formujemy gołąbki i podsmażamy na patelni
Gołąbki bez zawijania
Osobno robimy sos pomidorowy i zalewamy nim nasze gołąbki na patelni. dusimy na małym ogniu