Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gołąbki bez zawijania Ilony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupełnie inne spojrzenie na gołąbki, które są pyszne i bardzo delikatne.

Gołąbki bez zawijania Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania Ilony

 

  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała kapusta
  • 1,5 woreczka ryżu
  • 4 jajka
  • 1 cebula biała
  • wegeta lub kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki kaszy manny

 

 

  • 2 szklanki wody
  • kostka bulionowa
  • 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania Ilony
Kapustę drobniutko szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną lub posiekaną drobno cebulkę, następnie ugotowany ryż, kucharka, pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Wyrabiamy masę mięsną, dodajemy kaszę manną. Kapustę odciskamy z soku i dodajemy ją do mięsa. Ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy podłużne "kotleciki". Tak przygotowane gołąbki bez zawijania panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gołąbki podajemy z sosem. Ja przygotowuję sos pomidorowy. Zagotowuję 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodaję 3- 4 łyżki koncentraty pomidorowego, 2 łyżki keczupu i śmietanę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję bazylię.
Gołąbki bez zawijania Ilony
Do miesa mielonego dodajemy cebulę i przyprawy.
Gołąbki bez zawijania Ilony
Następnie dodajemy ugotowany ryż z woreczków.
Gołąbki bez zawijania Ilony
Pod koniec wyrabiania dodajemy kapustę i natkę.
Gołąbki bez zawijania Ilony
Z masy mięsnej formujemy kotleciki- gołąbki.