paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Gołąbki bez zawijania wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybsza wersja gołąbków :)

Gołąbki bez zawijania wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania wg Beaty

 

  • 1 kg mięsa mielonego (ja kupuje mieloną łopatkę)
  • 1 kg białej kapusty (w sezonie młoda)
  • 2 jajka
  • 200 g ryżu
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia gołąbków)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia sosu)

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Z kapusty ściągamy zewnętrzne liście (ja odcinam ok 8 szt) Resztę kapusty siekam Ryż gotuję prawie do miękkości Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem, dodaje jajka i dokładnie mieszam. Dodaje ostudzony ryż i ponownie zagniatam. Stopniowo dodaje posiekaną kapustę i łączę ją z mięsem (część posiekanej kapusty można dodaj do sosu) Z masy formuje gołąbki (z tej ilości wychodzi mi ok 18-20 szt) a następnie obtaczam je w mące pszennej. Na dno dużego garnka układam połowę liści kapusty i zalewam je wodą mniej więcej do 1/3 wysokości garnka i gotuję Do gorącej wody wkładam gołąbki, jeśli zostanie to dodaje posiekaną kapustę i przykrywam pozostałymi liśćmi. Gotuję na niezbyt mocnym ogniu przez ok 1 godz. Gdy kapusta jest miękka wyciągam z garnka gołąbki i koncentratem zaprawiam sos. Doprawiam do smaku i zagęszczam mąką ziemniaczaną. Do sosu wkładam z powrotem gołąbki i podgrzewam razem przez kilka minut. Gołąbki podaję z ziemniakami lub makaronem choć z chlebem są równie dobre :) Smacznego
Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Mięso mieszamy z jajkami, ugotowanym ryżem i posiekaną kapustą
Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Z powstałej masy formujemy gołąbki i obtaczamy w mące
Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Gołąbki wkładamy do garnka z gorącą wodą i nakrywamy liśćmi kapusty
Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Gdy gołąbki są gotowe wyciągamy je z garnka a sos zaciągamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy mąką ziemniaczaną