Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Gołąbki bez zawijania wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gołąbki bez zawijania wg Megg

Gołąbki  bez  zawijania  wg  Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania wg Megg

 

  • 1 kg kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 1,5 szkl ryżu białego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki vegety
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • Sos:
  • 2 litry wody
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania wg Megg
Kapustę drobno poszatkować. Do kapusty dodać surowe mięso, surowy ryż, kaszę manną, jajka, paprykę słodką i ostrą, vegetę, pieprz oraz sól i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej masy formować gołąbki tak jak kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W garnku zagotować wodę z koncentratem pomidorowym, pieprzem oraz solą i vegetą, a następnie włożyć podsmażone gołąbki i dusić na małym ogniu 40 min. Po tym czasie gołąbki wyjąć a z pozostałej wody z koncentratem przygotować sos. Jeśli jest zbyt rzadki to zagęścić odrobiną mąki, a następnie dodać paprykę ostrą, suszoną bazylię i doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą. Sos powinien być dość ostry. Tak przygotowane gołąbki podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Gołąbki  bez  zawijania  wg  Megg
Gołąbki  bez  zawijania  wg  Megg
Gołąbki  bez  zawijania  wg  Megg
Gołąbki  bez  zawijania  wg  Megg