Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, zapiekane gołąbki bez zawijania z dodatkiem młodej kapusty i kaszą orkiszową. Idealne na sycący obiad.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

 

  • Gołąbki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg młodej kapusty
  • 2 jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 saszetka nieugotowanej kaszy orkiszowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

 

  • Sos:
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200g śmietanki 12%
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Przygotowanie kapusty:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Drobno posiekana młoda kapustka do gołąbków

Kapustę drobno posiekać, wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i gotować 2 minuty. Przelać zimną wodą, odcedzić.

Przygotowanie sosu:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Sos do zapieczenia gołąbków bez zawijania

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce na gładką masę bez grudek.

Przygotowanie składników:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Wszystkie składniki potrzebne do gołąbków w misce

Mięso, surową kaszę, odcedzoną kapustę, drobno posiekaną zeszkloną na oleju cebulkę, jaja, bułkę tartą oraz przyprawy wrzucić do miski. Zagnieść ręcznie jednolitą masę.

Formowanie gołąbków:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Gołąbki bez zawijania przed upieczeniem w piekarniku

Z masy uformować sześć kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, by miały odstępy.

Pieczenie gołąbków:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Gołąbki bez zawijania w sosie gotowe do pieczenia

Pomiędzy i na gołąbki wlać sos. Całość piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!