mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Gołąbki dla wegetarian

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne gołąbki bez mięsa, gdyż jestem z moją siostrą wegetarianką

Gołąbki dla wegetarian Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki dla wegetarian

 

  • Składniki:
  • Główka kapusty (u mnie włoska)
  • 2 torebki ryżu (u mnie brązowy)
  • 1 duża marchew
  • pół selera
  • 1 cebula
  • pół brokuła
  • pół papryki czerwonej
  • sól i pieprz wg. Uznania

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki dla wegetarian
1. Usuwamy głąb z kapusty, następnie sparzamy ją w garnku gorącą wodą (ja gotuję w czajniku elektrycznym) i trzymam trochę na ogniu, aż zmiękną liście. Następnie, gdy liście są już miękkie odrywam je ostrożnie, aby się nie porwały 2. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę także kroimy i podsmażamy na oleju z pieczarkami. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i seler oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę dusimy na ogniu. 3. Do ugotowanego wcześniej ryżu dodajemy warzywa i pieczarki z patelni. Gotujemy brokuł, nie może być zbyt miękki i dodajemy różyczki do farszu. Doprawiamy do smaku 4. Zawijamy farsz w liście i wkładamy do piekarnika (ja układam gołąbki w naczyniu żaroodpornym). Dusimy w piekarniku w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Gołąbki dla wegetarian
Smażymy pieczarki z cebulą na patelni
Gołąbki dla wegetarian
Smażymy pieczarki z cebulą na patelni
Gołąbki dla wegetarian
Gotowy farsz przed nałożeniem

Tagi:

ryż gołąbki