anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Gołąbki domowe Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki to dość pracochłonne danie ale są pyszne ja zawsze robię ich dużo i daje do zamrażarki. Polecam.

Gołąbki domowe Ani Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki domowe Ani

 

  • 1 kapusta biała
  • 500 g mięsa z łopatki
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Sposób przygotowania:

Gołąbki domowe Ani
Mięso umyć i pokroić w grube kawałki, do mięsa dodać obraną i przekrojoną na 4 części cebulę i obrany czosnek mięso dusić około 40 minut z tłuszczem. Wystudzić.

Ryż ugotować na sypko z kostką rosołową. Kapustę obrać z wierzchnich liści i gotować aby liście były miękkie odciąć je delikatnie. Mięso zmielić doprawić do smaku dodać ryż i dokładnie zagnieść.

Farsz zawijać w liście. Włożyć do naczynia żaroodpornego i dusić około 40 minut. 
Gołąbki domowe Ani
mięso włożyć do dużego naczynia.do smażenia
Gołąbki domowe Ani
mięso w czasie duszenia często mieszać można podlać wodą
Gołąbki domowe Ani
ryż gotować według przepisu ja gotuję 300 g na 1 litrze wody
Gołąbki domowe Ani
kapustę gotować lub uparować w paroważe

Tagi:

gołąbki