Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki domowe z mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe gołąbki podane z ziemniakami

Gołąbki domowe z mięsem i ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki domowe z mięsem i ryżem

 

  • kapusta włoska (mała)
  • 80 dag łopatki lub innego mięsa wieprzowego
  • 20 dag ryżu ( dwa woreczki)
  • jajko
  • kostka rosołowa
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

  • sos
  • koncentrat pomidorowy
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • posiekana zielona pietruszka lub zioła

Sposób przygotowania:

Gołąbki domowe z mięsem i ryżem
Główkę kapusty oczyszczamy z nieładnych liści, wycinamy głąb i oparzamy. Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyko. Mięso gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej. Ryż wrzucamy do gotującej, osolonej wody, gotujemy na sypko. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Ugotowane mięso i ryż mielimy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i jajko, wszystko razem wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym farsz nakładamy na liście które zawijamy. Brytfankę do pieczenia lub naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której ściśle układamy gołąbki jeden przy drugim, luźnym końcem kapuścianego liścia do dołu aby nie rozwalały się podczas pieczenia. Przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z ziemniaczkami i sosem pomidorowym. Smacznego
Gołąbki domowe z mięsem i ryżem
Oparzone liście z kapusty, zmielone mięso i ryż
Gołąbki domowe z mięsem i ryżem
Gołąbki ułożone w brytfanie, polane sosem pomidorowym, gotowe do zapieczenia.