jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gołąbki doskonałe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite gołąbki na niedzielny obiad

Gołąbki doskonałe

Składniki:

Gołąbki doskonałe

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki doskonałe
Oczyścić kapustę, umyć, obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, oderwać 8 zewnętrznych liści, ściąć zgrubiałe nerwy. Usunąć głąb, resztę kapusty pokroić w ćwiartki, poszatkować. Namoczyć bułkę, obrać cebulę. Oczyścic paprykę z gniazd nasiennych, opłukać pokroić z cebulą w drobną kostkę. Zagnieść mielone mięso z odciśniętą bułką, jajkiem, cebulą i papryką. Doprawić masę solą i pieprzem. Rozłożyć nadzienie na liściach, uformować gołąbki, związać nitką. Rozgrzać tłuszcz w brytwance, smażyć gołąbki 10 minut ze wszystkich stron. Wrzucić poszatkowaną kapustę, wlać 2 szklanki wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika. dusić po przykryciem około 40 minut w temp. 200 stop. C. Ubić lekko śmietanę, wymieszać z mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.Polać sosem gołąbki, zapiekać bez pokrywki jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.