anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Smakowite gołąbki, polecam.

Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami

Składniki:

Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami

 

  • 1 kapusta (najlepiej młoda)
  • 60 dkg mięsa
  • mielonego drobiowego( najlepiej zmielić samemu)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • marchew
  • kilka pieczarek
  • (5-6 szt)
  • 1 saszetka ryżu 100 gram

 

  • sól+ pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek.
  • zielony posiekany koperek
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wodą, obgotować krótko, delikatnie zdjąć liście.
Mięso zmielić razem z cebulą, dodać ugotowany ryż, jajka,bułkę tartą, sól i pieprz.
Dokładnie wyrobić farsz.
Rozłożyć liście, nakładać farsz , po 2 kawałki cienko pokrojonej marchewki i po kilka kawałków pokrojonych pieczarek.
Zwijać gołąbki, wcześniej ściąć gruby nerw, małe liście ułożyć na dnie garnka, ułożyć ścisło gołąbki, dodać masło.
Zalać wodą , wody ma być tyle żeby gołąbki były przykryte, dodać przyprawy, gotować
do miękkości, na 10 min przed wyłączeniem, dodać koncentrat pomidorowy.
Gotowe gołąbki delikatnie wyjąć z garnka, mąkę rozrobić z wodą , tak żeby nie było grudek, wlać do sosu.
Gotować około 2 min, włożyć gołąbki i posypać posiekanym zielonym koperkiem.

Smacznego.