eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Gołąbki Eli z roladą schabowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam nietypowe gołąbki z zewnętrznych liści młodej kapusty z roladą schabową. Były pyszne.

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Składniki:

Gołąbki Eli z roladą schabowa

warzywa

  • 5 zewnętrznych liści młodej kapusty.
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku

mięso

  • 5 kotletów schabowych bez kości

farsz

  • 2 cebule
  • 20 dkg surowego boczku wędzonego
  • 5 ogórków małosolnych
  • 5 łyżek musztardy

pozostałe składniki

dodatki

  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli z roladą schabowa

przygotowanie składników

Gołąbki Eli z roladą schabowa
Obrane cebule, boczek i ogórki pokroić w słupki.

Cebule do farszu obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek i ogórki również pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa
Obgotować w osolonej wodzie liście kapusty.

Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie.

przygotowanie rolad

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Kotlety schabowe rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Na mięsie rozłożyć boczek, cebulę i ogórki.

przygotowanie rolad cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Ciasno zwinąć rolady i owinąć nićmi bawełnianymi i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Z rolad usunąć nici i ułożyć je na liściach kapusty.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Ciasno zwinąć gołąbki i obwiązać bawełnianą nicią.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Pozostałe ogórki i boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Gołąbki obsmażyć na tłuszczu ze smażenia rolad. Dodać cebulę, czosnek, musztardę, boczek, ogórki i przyprawę do mięs. Całość jeszcze chwilę smażyć, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie. Wyjąć gołąbki i odwinąć z nici. Sos zmiksować i jeśli jest za rzadki zaciągnąć mąką z wodą i zagotować.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli z roladą schabowa

Ja podałam gołąbki z kluskami i młodą kapustą. Smacznego!