Strona główna Gołąbki gotowane na parze

Gołąbki gotowane na parze
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na smaczne gołąbki

p.jola1

Złoty Ekspert
Przepisy: 919
zdjęcia: 1 z 4
Gołąbki gotowane na parze
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dietetyczne Gołąbki gotowane na parze


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki gotowane na parze - SKŁADNIKI:

Gołąbki gotowane na parze - PRZYGOTOWANIE:

Z małej kapusty wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ściągamy zgrubiałe nerwy liściowe aby łatwo się zwijało gołąbki. Do pojemników parowara wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wołowe mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy wg swoich upodobań pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ja dodałam jeszcze pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.Gołąbki układamy dosyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły ich zapachem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki gotowane na parze  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki z ryżem i mięsem Gołąbki z ryżem Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki na maśle Gołąbki bez zawijania - pieczone
Gołąbki z mięsem i kaszą Gołąbki z kaszą gryczaną Eli Gołąbkowe kotleciki z patelni
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej Gołąbki z siemieniem lnianym kaszą ryżem i mięsem Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane