Strona główna Gołąbki gotowane na parze

Gołąbki gotowane na parze
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Gołąbki na kilka sposobów

p.jola1 - Przepis na: Gołąbki gotowane na parze offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 919
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gołąbki gotowane na parze
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dietetyczne Gołąbki gotowane na parze


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki gotowane na parze - SKŁADNIKI:

  • 1 mała włoska kapusta
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soli, w tym do ryżu, doprawienia kapusty
  • pieprz kolorowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Gołąbki gotowane na parze - PRZYGOTOWANIE:

Z małej kapusty wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ściągamy zgrubiałe nerwy liściowe aby łatwo się zwijało gołąbki. Do pojemników parowara wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wołowe mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy wg swoich upodobań pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ja dodałam jeszcze pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.Gołąbki układamy dosyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły ich zapachem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki gotowane na parze  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Kasza jaglana w botwince
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym Gołąbki w sosie pieczarkowym Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Botwinczaki - gołąbki w botwince Gołąbki dla leniwych Nietradycyjne gołąbki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane