Strona główna Gołąbki gotowane na parze

Gołąbki gotowane na parze
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Gołąbki na kilka sposobów

p.jola1 - autor przepisu Gołąbki gotowane na parze offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 917
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gołąbki gotowane na parze
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Dietetyczne Gołąbki gotowane na parze


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki gotowane na parze - SKŁADNIKI:

  • 1 mała włoska kapusta
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soli, w tym do ryżu, doprawienia kapusty
  • pieprz kolorowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Gołąbki gotowane na parze - PRZYGOTOWANIE:

Z małej kapusty wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ściągamy zgrubiałe nerwy liściowe aby łatwo się zwijało gołąbki. Do pojemników parowara wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wołowe mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy wg swoich upodobań pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ja dodałam jeszcze pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.Gołąbki układamy dosyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły ich zapachem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym.



Komentarze do Gołąbki gotowane na parze  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki z pieczarkami, mięsem i kaszą Wegetariańskie gołąbki Warzywne sajgonki w papierze ryżowym
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem Gołąbki wg Mamy Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
Gołąbki z kaszą gryczaną . Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem Perła w kapuście Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane