chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Gołąbki inaczej

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gołąbki inaczej - danie smaczne i ciekawe nie musi być drogie

Gołąbki inaczej

Składniki:

Gołąbki inaczej

 

  • farsz:
  • kasza gryczana 200 g ugotowanej
  • ser twarogowy półtłusty 200 g
  • jajo
  • śmietana 30% 80ml.
  • papryka świeża czerwona 50g
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz , tymianek świeży do smaku
  • otoczka:
  • sparzone liście rzymskiej sałaty
  • dodatki:
  • kurki blanszowane 150 g
  • masło 30g
  • sól pieprz
  • konfitura żurawinowa 50g
  • wino czerwone 50g
  • miód 20g
  • dekoracja :
  • pomidorki cherry
  • fasolka kenijska

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej
farsz dodatki zmielić i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku...ściśle owijać sparzonymi liśćmi sałaty( zdjęcie pokazuje faszerowanie za pomocą stożkowatego naczynia ale nie ma to innego znaczenia niż estetyczne)...gołąbki gotujemy na parze około 15 min.... w tym czasie smażymy na maśle kurki doprawiając jedynie solą i pieprzem a tuż przed podaniem dodajemy kilka straków fasolki i pomidorki cherry (pilnując aby sie nie rozpadły)... pozostał jeszcze sos ale to już minuta ... na patelnie wykładamy żurawinę ,wino i miód ...mieszamy i czekamy aż się zredukuje do rządanej gęstości ... oczywiście wszystko podajemy na gorąco... smacznego