A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Gołąbki meksykańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

super danie,moje dzieci uwielbiają je, zawsze robię podwójną porcję, gdyż często na to danie wpada rodzinka (mają nosa-hi hi)

Gołąbki meksykańskie

Składniki:

Gołąbki meksykańskie

 

  • GOŁĄBKI:
  • 0,5 główki kapusty
  • 0,5 selera
  • 1,5 cebuli
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 3 jajka(piana z białek)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • szczypta cząbru
  • vegeta
  • pieprz czarny mielony
  • SOS:
  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • vegeta
  • 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili
  • kilka kropel maggi
  • kilka kropel soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki meksykańskie
Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok który należy odlać).Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem. Doprawiamy mięso do smaku masę mięsno-kapuścianą, dodajemy żółtka i ryż, wszystko dokładnie łączymy ze sobą zagęszczając masę bułką tartą, dodając na końcu pianę z białek. Przygotowujemy sos,powinien mieć pikantny smak, ja nie dodaję za dużo papryczki, gdyż danie je czterolatek, ale dla lubiących dania na ostro można zwiększyć jej ilość. Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Ja na spód kładę mały płaski talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna. Duszenie trwa około 35 minut, lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia. UWAGA, gołąbki są bardzo delikatne, należy więc je nakładać delikatnie, gdyż łatwo się rozpadają. SMACZNEGO!!!