gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem podaję jako danie główne z ziemniakami i surówką. Polecam są pyszne.

Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 9 jajek
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • przyprawa do grilla
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 160 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny,przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki). Gołąbki wykładamy na talerz (prędzej usuwając nitkę) i polewamy sosem.
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny,przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko.
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka.
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka.