laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

Gołąbki mojej babci.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najsmaczniejsze gołąbki jakie w życiu jadłam....

Gołąbki mojej babci.

Składniki:

Gołąbki mojej babci.

 

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 3 woreczki (opakowania po 100 g) ryżu,
  • 3 jajka,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 średni słoiczek keczupu,
  • 2 średnie główki lub 1 większa główka kapusty,
  • przyprawa warzywna, np. Vegeta,
  • pieprz,
  • sól,
  • 4 łyżki octu,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

Gołąbki mojej babci.
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym i ostygniętym ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i dodać do smaku Vegetę i pieprz. Dobrze wymieszać.

Z główki kapusty wydrążyć twardy "środek" i ugotować ją w osolonej wodzie. Gotować na małym ogniu do momentu aż liście zaczną odchodzić od główki kapusty (ok. 1 godz.).

Pojedynczo wyciągać ugotowane liście.

Następnie liście ponownie wkładamy do tej samej wody, dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godz. Ocet spowoduje, że liście naszej kapusty nie rozpadną się podczas dalszego gotowania.

Gdy kapusta będzie już gotowa, na każdy liść kapusty nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Gołąbki układamy na bawełnianej ściereczce aby odsączyć wodę z liści kapusty.

Gołąbki układamy warstwowo w garnku.

Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek Vegety i ok 1 litra wody przyrządzamy sos. Dokładnie mieszamy aby ketchup i koncentrat się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w 200 st. C.

Smacznego!