SUPERPRZEPIS

Gołąbki nadziewane kurkami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Gołąbki nadziewane kurkami Więcej zdjęć (2)

Wyborne gołąbki faszerowane kurkami podane z sosem śmietanowym.

Składniki:

Gołąbki nadziewane kurkami

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 kg mięsa z łopatki
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 spora garść kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki18%
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • oliwa do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki nadziewane kurkami
Z kapusty wyciąć twardy głąb i zdjąć brzydkie liście .W dużym garnku zagotować wodę i włożyć główkę kapusty. Blanszować we wrzątku przez kilka minut i wyjąć.Osączyć i zdjąć 8 pierwszych liści. Mięso zmielić dodać obraną,posiekaną i zeszkloną cebulę z czosnkiem.Wbić jajka dodać opłukana kaszę jaglaną ,wino,sól i pieprz.Wyrobić na jednolitą masę i podzielić na osiem porcji. Kurki oczyścić i krótko podsmażyć na odrobinie oliwy. Porcje mięsa spłaszczyć położyć po kilka kurek i uformować owalne klopsy.Na każdy liść położyć porcję mięsa i zawinąć w zgrabne gołąbki.Poukładać jeden przy drugim w garnku i zalać wodą z blanszowania kapusty.(ok. 1 litr) .Dusić przez ok. 30 minut aż zrobi się połowa płynu . Gołąbki przełożyć na talerz ,śmietanę wymieszać z mąką (zahartować z 1-2 łyżkami gorącego sosu) i zagęścić sos.W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.
Gołąbki nadziewane kurkami
Etap 1