Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotować duży garnek wrzątku. Kapustę umyć, wykroić głąb. Całą główkę włożyć do wrzątku i podgotować ok. 5 minut. Wyjąć, osącz

Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami

Składniki:

Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami

 

  • 1 duża główka kapusty białej ok.1,5 kg
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 średnich cebul
  • 2 czerstwe bułki namoczone w mleku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • Sól, pieprz, 1 listek laurowy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami
Przygotować duży garnek wrzątku. Kapustę umyć, wykroić głąb. Całą główkę włożyć do wrzątku i podgotować ok. 5 minut. Wyjąć, osączyć na sicie, ostudzić i zdjąć całe, dobre liście. Drewnianym tłuczkiem zmiażdżyć główne nerwy liściowe. Resztki obgotowanej kapusty zachować.



Ziemniaki zetrzeć na tarce (w malakserze), nie odlewać soku, na grubszej tarce zetrzeć 3 cebule, a dwie pokroić na drobno i przyrumienić na maśle., dodać namoczone i odciśnięte bułki, kaszę sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce razem z resztkami obgotowanej kapusty. Wszystko dobrze wymieszać dodając sól i pieprz. Nadzienie powinno być rzadkie, żeby płyn spulchnił kaszę. Nakładać porcjami na liście i zwijać grube wałki, zawijając do wewnątrz boki.



Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym, oprószyć solą i dusić powoli na bardzo małym ogniu z listkiem laurowym. Można też wstawić do piekarnika, dolewając w razie potrzeby wody.



Gdy gołąbki będą miękkie zrobić sos: Posiekać cebulę, zrumienić na złoty kolor, zalać śmietaną do sosów, dodać szczyptę cukru, doprowadzić do wrzenia mieszając, gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.