piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Gołąbki niezawijane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonała sałatka na różne uroczystości

Gołąbki niezawijane

Składniki:

Gołąbki niezawijane

 

  • 2 kostki bulionu cielęcego
  • 400g białej kapusty
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3,4 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki niezawijane
Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Mięso połączyć z kapustą , ryżem , kaszą manną i jajkami .Doprawić do smaku. Z masy uformować owalne gołąbki około 12 sztuk , obtoczyć w mące i zrumienić na patelni. Podlać gorącą wodą mniej więcej jeden litr . Następnie dodać kostki bulionowe i koncentrat pomidorowy . Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut .Na koniec doprawić śmietaną .