Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gołąbki po ormiańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki podawać posypane natką pietruszki.

Gołąbki po ormiańsku

Składniki:

Gołąbki po ormiańsku

 

  • główka kapusty białej
  • szklanka soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • szklanka mirabelek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • szklanka suszonych moreli
  • ćwierć szklanki rodzynek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki po ormiańsku
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, wyjąć. Oddzielić liście. Soczewicę umyć i ugotować. Kaszę mannę ugotować w małej ilości wody. Śliwki wydrylować, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, opłukać drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Składniki farszu połączyć, dodać rodzynki i doprawić solą i pieprzem.Kłaść farsz na liście i zwinąć. Przełożyć do rondla, obłożyć morelami. Zalać wodą z pod kapusty. Dusić około 1 godziny na małym ogniu.