Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki w papierze ryżowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gołąbki w chrupiącym opakowaniu .

Gołąbki w papierze ryżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w papierze ryżowym

 

  • 300 g mielonej łopatki
  • papryka żółta
  • 2 szklanki szatkowanej kapusty
  • czerwona cebula
  • łyżka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu ugotowana al dente
  • jajko
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka majeranku
  • opakowanie papieru ryżowego
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ręczniki papierowe

Sposób przygotowania:

Gołąbki w papierze ryżowym
Ryż mieszamy z mięsem i przyprawami. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pięć min, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć. Chłodną kapustę dodajemy do ryżu i mięsa i dokładnie mieszamy. Próbujemy smakowo...doprawiamy i wbijamy jajko. Jeśli masa wyjdzie rzadka można dodać łyżkę manny. Z papierem ryżowym postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na każdym namoczonym listku kładziemy łyżkę farszu i zawijamy jak podaje instrukcja. Układamy pojedynczo na talerzu i pozwalamy 10 min na lekkie obeschnięcie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcze który lekko posypujemy czerwoną papryką, układamy gołąbki (łączeniem do spodu) i z wierzchu posypujemy resztą papryki. Smażymy na rumiano z każdej strony, gotowe osączamy na ręcznikach. Podajemy z sosem pomidorowym lub keczupem.
Gołąbki w papierze ryżowym
Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy pięć minut.
Gołąbki w papierze ryżowym
Wszystkie składniki na gołąbki dokładnie mieszamy.
Gołąbki w papierze ryżowym
Papier ryżowy przygotowujemy do zawijania zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gołąbki w papierze ryżowym
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem słodkiej papryki.