Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Gołąbki wigilij z pęczakiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gołąbki te można też zrobić ze zwykłej białej kapusty. Wspaniałe na Wigilijną wieczerzę

Gołąbki wigilij z pęczakiem i grzybami

Składniki:

Gołąbki wigilij z pęczakiem i grzybami

 

  • kapusta włoska lub pekińska - 8 liści
  • grzyby suszone - kilka sztuk
  • albo świeże grzyby - 40 dag
  • cebula -1 szt
  • kasza pęczak - 1 szklanka
  • olej
  • pieprz
  • sos sojowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki wigilij z pęczakiem i grzybami
Suszone grzyby umyć, namoczyć, a gdy zmiękną, ugotować, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oleju, dodać 1 łyżkę sosu sojowego,grzyby odparować. W wywarze z grzybów ugotować pęczak, przyprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym, połączyć cebulą. Liście kapusty umyć, ugotować, osączyć. Na rozłożonych liściach ułożyć nadzienie, zwinąć gołąbki. Ułożyć w garnku, zalać niedużą ilością wody, przykryć i dusić, aż będą miękkie. Podajemy je z sosem grzybowym, pieczarkowym, lub innym ostrym sosem.