Gołąbki wiosenne

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki podawać na obiad w salaterce porcelanowej ,z ziemniakami lub pieczywem.

Gołąbki wiosenne

Składniki:

Gołąbki wiosenne

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki wiosenne
Pieczarki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą,pokroić w kostkę i razem z obraną cebulą udusić na oleju we własnym sosie,pod przykryciem.Po ok.15 min. dodać sól,pieprz i odstawić z ognia.Ryż gotować w dużej ilości wody przez 15 min.,odcedzić.Ryż,pieczarki i surowe jajko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Grube,twarde liście sałaty wypłukać,przelać gorącą wodą na sicie i zwijać w nie farsz na gołąbki.Ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego łyżką masła. Układać jedną warstwę wzdłuż rondla,a drugą w poprzek. W mleku wymieszać mąkę i połączyć z koncentratem pomidorowym.Posolić do smaku,wsypać utartą gałkę muszkatołową.Zalać gołąbki.Na wierzchu posypać utarty ser żółty,Wstawić do piekarnika.Od zagotowaniu piec przez 25 min w 250 stopni C.