13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Gołąbki Włoskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepsze na drugi dzień ;)

Gołąbki Włoskie

Składniki:

Gołąbki Włoskie

 

  • Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 40g ryżu białego
  • 40g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 100g marchewki z groszkiem
  • 1 łyżeczka kukurydzy
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, bądź przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300ml bulionu

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki Włoskie
Z kapusty wyciąć głąb, liście ostrożnie rozdzielić. W naczyniu zagotować wodę, osolić, wrzucać po jednym liściu. Gotować 2-3 minuty, ostudzić, a następnie ściąć zgrubiałe nerwy.
(FARSZ: ryż, kaszę gryczaną, marchewkę z groszkiem ugotować al dente. Cebulę zeszklić na patelni dodać pokrojone w kostkę pieczarki, wymieszać z ryżem i kaszą. Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę oraz doprawić pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem). Do ostudzonych liści kapusty wkładamy farsz i zawijamy (trzeba uważać żeby się nie rozpadły, można tutaj użyć nitki albo wykałaczek). Na dnie szerokiego rondla układa się kilka liści, a na nich gołąbki, co zapobiegnie przypaleniu potrawy. Następnie zalewamy bulionem – około 150ml. SOS: mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat i bulion, zagotować. Gołąbki zalać zasmażką, następnie piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut.