iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gołąbki z brązowym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gołąbki w takiej wersji mają troszkę mniej kalorii jak tradycyjne do których jesteśmy nauczeni jednak to wcale nie ujmuje im smaku.

Gołąbki z brązowym ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z brązowym ryżem

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z brązowym ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzić z wody. Mięso drobiowe u mnie to nic innego jak wycięte wszystko z kurczaka czyli z udek i piersi, wycięte mięso skręcić przez maszynkę dodać do niego drobno posiekany czosnek, tymianek i przestudzony ryż.

Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kapustę sparzyć kolejno liść po liściu w dużej ilości osolonej wody z liści delikatnie ściąć twarde nerwy na środku każdego liścia ułożyć porcję nadzienia i zwinąć gołąbki.

Na dno szerokiego garnka ułożyć kilka liści kapusty i ciasno ułożyć gołąbki które posypać startą na grubych oczkach tarki marchewką, każdą warstwę gołąbków należy posypać marchewką i po ułożeniu wszystkich gołąbków przykryć je liśćmi kapusty zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości kapusty około 45 minut od momentu zagotowania. Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Gołąbki z brązowym ryżem
Mieso oddzielone od kurczaka skręcić przez maszynkę.
Gołąbki z brązowym ryżem
Do miesa dodac ryz i przyprawy dokładnie wymieszać.
Gołąbki z brązowym ryżem
Na lisciu kapusty ułożyć farsz i zwinąć gołąbki.
Gołąbki z brązowym ryżem
Gołąbki gotować na małym palniku do miękkości.