kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i zdrowe gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą podwawelską

Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą

 

  • Brązowy ryż - 3 woreczki
  • Kiełbasa podwawelska - 2 laski
  • Cebula - 3 sztuki
  • Pieprz
  • Sól
  • Kapusta biała - 1 główka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
  • Woda - pół szklanki
  • Mąka pszenna - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
Na samym początku gotujemy 3 woreczki brązowego ryży w garnku z wodą i połową kostki rosołowej. Kapustę zaczynamy sparzać w garnku z wrzątkiem. Powoli ściągamy liście po wykrojeniu środka kapusty ( twardego zakończenia kapusty). Sparzone liście kapusty układamy na odwróconej do góry nogami misce. Kapustę podwawelską kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni do smażenia. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę wraz z cebulą podsmażamy na patelni bez oleju ponieważ kiełbasa puści tłuszcz z środka. Ugotowany brązowy ryż do miękkości przekładamy do miski, a następnie dodajemy podsmażone składniki. Całość przyprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli, a następnie dokładnie mieszamy. Na każdy liść wykładamy przygotowany farsz i delikatnie starannie zawijamy gołąbki. Gotowe zawinięte gołąbki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wykładamy liśćmi kapusty. Po zawinięciu wszystkich gołąbków zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach. Po 40 minutach zalewamy naczynie przygotowanym sosem z wody, koncentraty i łyżki mąki pszennej. Po zalaniu zapiekamy przez następne 20 minut. Smacznego!!!
Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
Brązowy ryż gotujemy do miękkości i umieszczamy w misce
Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
Kiełbasa podwawelska i cebula podsmażana na patelni
Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
W misce mieszamy i przyprawiamy do smaku farsz do gołąbków
Gołąbki z brązowym ryżem i kiełbasą
Gołąbki zalane sosem pomidorowym zapiekane w piekarniku