dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gołąbki z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Klasyczne gołąbki ale sporządzone z kapusty czerwonej. Ciekawy smak i ładny kolor. Polecam wypróbować.

Gołąbki z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty

 

  • kapusta czerwona
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 10 dag ryżu
  • jajko
  • 1 cebula
  • 1 przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 kostki rosołowe
  • sól pieprz
  • 2 liście laurowe
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę oczyszczamy i parzymy aby liście zmiękły. Kapustę dzielimy na liście. Twarde i grubsze części kapusty lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przesmażaną cebulę na oliwię, jajko i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na liściu układamy porcję mięsa i zwijamy. Układamy ciasno w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy kostki, liście oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż gołąbki będą miękkie. Smacznego.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę oczyszczamy i parzymy gorącą wodą.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Do mięsa dodajemy ryż, cebulę i przyprawy.
Gołąbki z czerwonej kapusty
Mięso układamy na kapuście i zwijamy gołąbki.