Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków!

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( ok. 10 szt )

 

  • kapusta czerwona ( średnia ) - 1 szt

 

 

  • boczek wędzony chudy - 200 g

 

  • cebula

 

  • natka pietruszki - 1 pęczek

 

 

  • bulion drobiowy

 

  • olej - 30 ml

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy, osączamy i studzimy. Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści. Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek. Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ). Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami. Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem - bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Gotowe! Smacznego!