madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Gołąbki z dodatkiem grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niby tradycyjne gołąbki ale dodatek grzybów sprawia że podczas jedzenia zaskakuje nas ich delikatnie wyczuwalny smak.

Gołąbki z dodatkiem grzybów

Składniki:

Gołąbki z dodatkiem grzybów

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z dodatkiem grzybów

ETAP 1:

Gołąbki z dodatkiem grzybów
Mielimy łopatkę wieprzową z cebulą i czosnkiem

Mięso wieprzowe myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso mielimy maszynka do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem.

ETAP 2:

Gołąbki z dodatkiem grzybów
Do zmielonego mięsa dodajemy składniki na farsz

Do zmielonego mięsa dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone grzyby , ugotowany w osolonej wodzie i osączony ryż, jaja oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy ręką aby farsz miał jednolitą konsystencję.

ETAP 3:

Gołąbki z dodatkiem grzybów
Zwijamy i na rozgrzanym oleju podsmażamy gołąbki

Kapustę wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą i parzymy kilka chwil , dzięki czemu łatwiej ściągniemy liście. Na każdym liściu układamy trochę farszu i zwijamy gołąbki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilkę gołąbki.

ETAP 4:

Gołąbki z dodatkiem grzybów
Po dodaniu składników dusimy na małym ogniu.

Podsmażone gołąbki przekładamy do rondla i zalewamy około jednym litrem wody zmieszanym z koncentratem pomidorowym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki rosołowe.

Całość dusimy na małym ogniu aż gołąbki będą miękkie.

Możemy zagęścić sos jeśli chcemy zawiesiną z mąki i wody. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Tagi:

gołąbki