Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Gołąbki z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Z mielonym mięsem i ryżem, pieczone w żurku. Tak smakowitych gołąbków jeszcze nie jadłaś. Skosztuj ich koniecznie.

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki:

Gołąbki z kapusty włoskiej

 

  • spora główka włoskiej kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1,5 szklanki białego ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • mały kubek słodkiej śmietanki kremówki
  • pół butelki żurku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapusty włoskiej
1. Kapustę oczyścić. W całości włożyć do dużego garnka z wrzącą, lekko posoloną wodą, gotować ok. 25 minut. Wyjąć, ostudzić, zdjąć kolejno liście, ostrym nożykiem ściąć na płasko grube nerwy.

2. Ryż ugotować do miękkości w 3 szklankach posolonej wody (powinien wchłonąć cały płyn).

3. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek, dodać mięso, mieszając podsmażyć.

4. Wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem.

5. Nadzieniem obłożyć liście, zwinąć gołąbki.

6. Dno formy do zapiekania wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki i zalać żurkiem wymieszanym ze słodką śmietanką.

7. Piec pod przykryciem ok. 100 minut w temperaturze 200°C.