Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki z karmelizowaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdybym mogła to gołąbki stały by w lodówce non stop. Od zawsze było to moje ukochane danie .

Gołąbki  z karmelizowaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z karmelizowaną

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywno- wołowego ( może być z kostki - użyłam pół na pół - miałam zamrożony wywar ze szpondra wołowego i dodałam taki z warzywnej kostki bulionowej bo wołowego było za mało )

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z karmelizowaną
Ugotować na pół twardo ryż . Odcedzić . Pokroić drobno obraną cebulę i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki. Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej 2 obrane i umyte marchewki. Wymieszać mięso, ryż , cebulę, marchew, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie. Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście ( jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści) *.Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek. Na dno garnka położyć kilka dużych liści kapusty przykrywając dno . Ułożyć gołąbki . Zalać wodą . Dusić 40 minut - godziny zależy od wielkości gołąbków i grubości liści kapusty . Wyjąć gołąbki z garnka ( ostrożnie by sie nie poparzyć ) . W drugim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i łyżkę oleju . Wsypać mąkę . Zasmażyć . Rozprowadzić śmietanką i wywarem z gotowania gołąbków. Dolać rozmieszany z wywarem przecier. Zagotować. Doprawić sos do smaku. Trzecią marchew obrać i utrzeć na julienke za pomocą specjalnego skrobaka . Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu ( po łyżce masła i oleju )- wrzucić marchew , posypać szczyptą cukru i smażyć mieszając aż zmięknie i podlegnie karmelizacji. Gołąbki podawać polane sosem i posypane karmelizowaną marchewką . Ja podaję bez pieczywa czy ziemniaków a tylko z dodatkiem ,, zieleniny " * z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków ** resztę kapusty posiekać jak na bigos i ugotować - ja gotuję , potem odcedzam , dodaję trochę oleju i duszę , a potem podzieloną na kilka porcji taką nie doprawianą mrożę . Można jej użyć na jarzynkę , na kapustę z grzybami do łazanek , kapustę z pomidorami , bigos .
Gołąbki  z karmelizowaną
Farsz przygotowany - jeszcze tylko dołożyć utartą marchew
Gołąbki  z karmelizowaną
Sparzyć główkę kapusty- zdejmując w kolejności liście
Gołąbki  z karmelizowaną
Zawijać gołąbki kładąc na każdy liść ( jak trzeba to ściąć gruby nerw) farsz
Gołąbki  z karmelizowaną
Ułozyc w garnku- dusić- na wywarze zrobic sos - a resztę marchewki drobno pociąć i karmelizować