SUPERPRZEPIS

Gołąbki z kaszą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gołąbki z kaszą

Zazwyczaj robię gołąbki tylko z ryżem. Postanowiłam urozmaicić stary przepis i wyszedł nowy bardzo smaczny.

Składniki:

Gołąbki z kaszą

 

  • 1 średnia biała kapusta,
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • łyżka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą
Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Kapustę gotujemy 15 min. w dużym garnku, następnie zdejmujemy liście. Mięso mieszamy z kaszą, koprem, drobno pokrojoną papryką łyżeczką soli, oraz szczyptą pieprzu, wbijamy jajka, wyrabiamy masę. W każdego liścia nakładamy porcję farszu i zwijamy w gołąbki, następnie obsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Gotujemy odpowiednią ilość wody w garnku, dodajemy listki, cebulę, koncentrat, solimy i wrzucamy gołąbki, gotujemy 40 min.