KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gołąbki z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki inaczej. Inne niż tradycyjne. Gołąbki z kaszami: kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną i manną. Podane z chlebem, surówkami lub do ziemniaków.

Gołąbki z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą
Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb, odciąć potrzebną ilość, poszatkować. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Kaszę jęczmienną ugotować na kaszę rozklejoną gęstą. Ugotowane kasze odcedzić z wody. Do posiekanej kapusty dodać: marchewkę, mięso, kaszę gryczaną, jęczmienną i manną, przyprawy, bułkę tartą i wbić jajko. Z podanych składników wyrobić masę. Z powstałej masy uformować gołąbki. Następnie każdy jeden gołąbek podsmażyć na patelni z obu stron. Podsmażone gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałym tłuszczem ze smażenia. Śmietanę i koncentrat pomidorowy wymieszać w szklance wody. Powstałą zawiesiną polać gołąbki. Gołąbki zapiekać 60 minut.
Gołąbki z kaszą
Poszatkowana kapusta i starta marchewka
Gołąbki z kaszą
Mięso mielone podstawowy składnik potrawy
Gołąbki z kaszą
Kasza gryczana, jęczmienna i troszeczkę manny
Gołąbki z kaszą
Uformowane gołąbki inaczej z kaszami przed smażeniem