Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gołąbki z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki w innej postaci- z kaszą gryczaną.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną

 

  • 20 liści kapusta,
  • 1/2 kg mięso mielone wieprzowe,
  • ok. 1,5 torebki kasza gryczana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 łyżka oliwa,
  • 2 łyżki masło

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną ugotować. Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie. Mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać do niego ugotowaną kaszę gryczaną i podsmażoną cebulkę. Wyrobić masę mięsną doprawiając ją do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Kapustę przełożyć do garnka obgotowywać ją i w trakcie gotowania zdejmować wierzchnie liście. Na liściach układać farsz, zawijać na kształt gołąbków. Gołąbki układać w garnku, zalać woda z gotowania kapusty i gotować. Na koniec przygotować zasmażkę z mąki i masła, dodać do niej koncentrat pomidorowy i zaprawić sos z gotowania gołąbków. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.