ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ulubione danie piątkowe, proste i smaczne gołąbki z prażoną kaszą gryczaną i pieczarkami polane sosem grzybowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Z kapusty odcinam głąb i gotuję w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka po czym odcedzam wodę i rozkładam liście żeby się przestudziły. Pieczarki kroję na plasterki i duszę na 2 łyżkach oliwy, przyprawiam delikatnie pieprzem i solą (lub vegetą). Kaszę gotuję wg przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowaną odcedzam i i przesmażam z 2 łyżkami oliwy. Z pieczarek odlewam wodę (lub zachowuję do sosu) i dodaję do kaszy. Całość przekładam do miski i mieszam z jajkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nakladam farsz na liście sałaty i zawijam. Sos grzybowy wlewam do naczynia żaroodpornego i układam na nim gołąbki i zapiekam około 20 minut w 170 stopniach.
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarki duszę około 30 minut a potem odlewam wodę
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Kaszę gotuję i przesmażam z dodatkiem oliwy z oliwek