Gołąbki z kaszą i grzybami

  • 1

W domu Justyny Steczkowskiej w Wigilię serwuje się gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Zobacz przepis.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

- 20 liści kapusty

- 1,5 szkl. kaszy gryczanej

- 3 szkl. wody

- łyżka masła

- 2 cebule

- 20 dag suszonych grzybów

- olej

- jajko

- sól

- pieprz

- 2 l rosołu warzywnego

 

Sposób wykonania:

1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Dodaj kaszę i ugotuj na sypko. 

 

2. Uprzednio namoczone grzyby drobno posiekaj razem z cebulą i podsmaż na oliwie. Wymieszaj z kaszą i ostudź. Następnie dodaj jajko i dopraw masę solą i pieprzem. 

 

3. Porcję farszu nakładaj na liście kapusty. Zwiń w gołąbki i ułóż na dnie garnka. Zalej gorącym rosołem i gotuj do miękkości. Aby wywar był bardziej aromatyczny, możesz też dodać kilka suszonych grzybów.


Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!