Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gołąbki z mięsem i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gołąbki z mięsem i kaszą to bardzo smaczne i popularne danie. Najbardziej smakują podane z sosem pomidorowym.

Gołąbki z mięsem i kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i kaszą

 

  • 40-50 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 20 dag ugotowanej kaszy perłowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 1 duża główka kapusty
  • 3 szkl bulionu
  • Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i kaszą
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zimą kaszę i cebulę połączyć z mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Całą główkę kapusty włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, blanszować i delikatnie zdjąć liście. Ostrym nożem usunąć na liściach grube nerwy, włożyć porcję farszu, założyć boki liści i dokładnie zwinąć jak krokiety. 1-2 liście kapusty ułożyć na dnie garnka, włożyć gołąbki, zalać bulionem i gotować około 1 godziny. Sos: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, poddusić. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką i 1 szkl wody, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem, wymieszać.  
Gołąbki z mięsem i kaszą
Ugotowaną zimną kaszę połączyć z mięsem i cebulą
Gołąbki z mięsem i kaszą
Doprawić do smaku solą pieprzem i sosem sojowym
Gołąbki z mięsem i kaszą
Na blanszowane liscie kapusty włożyć porję farszu
Gołąbki z mięsem i kaszą
Dokładnie zawinąć ułożyć w rondlu zalać bulionem i gotować