Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście jako propozycja na obiad dla całej rodziny - polecam !

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście

 

  • 10-12 liści młodej kapusty
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 300 g pieczarek
  • 150 g ryżu białego
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko.

Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy.

Farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pozostałymi liśćmi.

Gołąbki gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
mięso wraz z pieczarkami podsmażamy razem
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
ryż gotujemy an sypko, dodajemy do mięsa z pieczarkami
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
następnie dodajemy posiekany koperek i mieszamy
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
farsz zawijamy w liście kapusty, przekładamy do garnka
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście
zalewamy pomidorami, doprawiamy i gotujemy

Tagi:

danie mięso