SUPERPRZEPIS

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • 7
  • peggi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Gołąbki z mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Pyszne gołąbki z mielonym mięsem, wędzonym boczkiem i ryżem. Doskonały pomysł na obiad.

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

 

  • 1 kapusta włoska "z czubkiem"o śr. 25 cm

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (szynka)

 

 

  • 3 jaja

 

  • 1 duża cebula

 

  • 2 czerstwe kajzerki

 

 

 

 

 

  • 1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem
Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu). Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.



Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy. Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem.



Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody).



Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem