Strona główna Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki « poprzedni | następny »
madi356 - autor przepisu Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 495
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moja rodzina wręcz uwielbia gołąbki.


trudność: średne
czas:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.



Komentarze do Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Warzywne sajgonki w papierze ryżowym Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem Gołąbki wg Mamy
Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej Gołąbki z kaszą gryczaną . Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym
Gołąbki - roladki w kolorowym towarzystwie Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem Perła w kapuście
Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej Gołąbki z ryżem i pieczarkami Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane