Strona główna Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki « poprzedni | następny »
madi356 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 5
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moja rodzina wręcz uwielbia gołąbki.


trudność: średne
czas:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki z pieczarkami Gołąbki w panierce Gołąbki w kapuście włoskiej
Gołąbki zapiekane Kresowe gołąbki z ziemniakami Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki z dipem marchewkowym Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Zapiekane gołąbki z kaszą i warzywami
Gołąbki pieczone w pomidorach Paprykowe gołąbki Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane