madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina wręcz uwielbia gołąbki.

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.

Redakcja poleca: