Strona główna Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki « poprzedni | następny »
madi356

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 5
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moja rodzina wręcz uwielbia gołąbki.


trudność: średnie
czas:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki z ryżem i mięsem Gołąbki z ryżem Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami
Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki na maśle Gołąbki bez zawijania - pieczone
Gołąbki z mięsem i kaszą Gołąbki z kaszą gryczaną Eli Gołąbkowe kotleciki z patelni
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej Gołąbki z siemieniem lnianym kaszą ryżem i mięsem Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane