Strona główna Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki « poprzedni | następny »
madi356 - Przepis na: Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moja rodzina wręcz uwielbia gołąbki.


trudność: średne
czas:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem - PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Zapiekane gołąbki z kaszą i warzywami Gołąbki pieczone w pomidorach Paprykowe gołąbki
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem Gołąbki z nowym smaczkiem
Gołąbki według FemmeFatale Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Kasza jaglana w botwince Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym Gołąbki w sosie pieczarkowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane