Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym to pyszne danie objazdowe dla całej rodziny. Polecam.

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym

 

  • 1 niewielka kapusta biała
  • 1 kg łopatki
  • 300 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • woda
  • sól, pieprz, przyprawa maggi

 

  • sos
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz, maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym
Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, Następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem.

Kapustę oparzamy, z liści ścinamy łyko. W liście zawijamy farsz. Garnek smarujemy olejem, układamy kilka liści kapusty a następnie gołąbki - oprószam delikatnie solą i skrapiam maggi, zalewam wodą, przykrywam pozostałym liśćmi.

Gołąbki gotuję w szybkowarze około 60-70 minut. Wyłączam grzanie i zostawiam zamknięte przez 20-30 minut.

Passate pomidorową podgrzewam, doprawiamy solą pieprzem i maggi, wrzucam zamrożony szpinak i gotuję przez 10 minut aż całość się połączy. Doprawiam do smaku.

Na talerz wykładam gęsty sos, układam gołąbki. Smacznego!
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym
ryż gotuję w osolonej wodzie na sypko, przekładam do miski
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym
mięso gotuję, mielę w maszynce do mięsa przekładam do ryżu, doprawiam
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym
całość mieszam uzyskując farsz do gołąbków
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym
farsz zawijam w liście kapusty - gotuję