madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gołąbki z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapusta nadziana farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i przypraw podane w sosie pomidorowym.

Gołąbki z białej kapusty

Składniki:

Gołąbki z białej kapusty

 

  • 1 kapusta
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Gołąbki z białej kapusty

Kapusta

Gołąbki z młodej kapusty
Kapustę obraną z liści parzymy wrzątkiem

Kapustę obieramy z pierwszych liści i umieszczamy w garnku zalewamy osolonym wrzątkiem i parzymy kilka minut.

Farsz mięsny

Gołąbki z młodej kapusty
Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i przyprawy

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ,a następnie studzimy. Do miski wkładamy mięso dodajemy ryż , przyprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.

Zwijanie gołąbków

Gołąbki z młodej kapusty
Zwinięte gołąbki oraz podsmażone układamy w naczyniu

Na każdym sparzonym liściu układamy po trochu przygotowanego farszu mięsno ryżowego i zwijamy. Na rozgrzanym tłuszczy obsmażamy gołąbki Następnie przekładamy do naczynia i zalewamy je wodą pozostałą po parzeniu kapusty wymieszana z przecierem pomidorowym oraz kostką rosołową. Zapiekamy w piekarniku do czasu aż kapusta będzie miękka w temperaturze 180 stopni.