lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołąbki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą.

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki :

  • 400 g mięso mielone wieprzowo wołowe
  • 1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • młoda kapusta główka
  • rosół 1 szklanka
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • śmietana 30% 100 ml

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty

Wykonanie:

Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną.

Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach, dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.

Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.

Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek.

Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.

Teraz wkładamy gołąbki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie.

Gołąbki z młodej kapusty
Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną.
Gołąbki z młodej kapusty
Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach .
Gołąbki z młodej kapusty
dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.
Gołąbki z młodej kapusty
Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty.
Gołąbki z młodej kapusty
Zawijamy i robimy mały tobołek .
Gołąbki z młodej kapusty
Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe.