Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie,bezmięsne i dietetyczne gołąbki.Podałam z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie.Jest to pyszny pomysł na obiad.Moja rodzina uwielbia takie gołąbki.

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
  • sól,pieprz
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu
1. Kapustę obieramy z brzydkich wierzchnich liści, następnie wycinamy głąb i płuczemy.

2. Do garnka nalewamy gorącej wody, dodajemy łyżkę octu, wkładamy oczyszczoną i przygotowaną kapustę, gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, gotując zdejmujemy kolejno liście. Z miękkich liści ścinamy nożem zgrubienia i studzimy.

3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany osączmy i wyjmujemy z woreczków. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju lekko rumieniąc, następnie przekładamy do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła.

4. Do ryżu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

5. Na liście kapusty nakładamy porcje ryżu i zawijamy gołąbki.

6. Gołąbki układamy w garnku, podlewamy gorącą wodą, (około pół szklanki ), dodajemy masło i dusimy na małym ogniu,pod przykryciem aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec duszenia gołąbki oprószamy solą i pieprzem.

7. Podajemy od razu gorące z dowolnym sosem. Rady: Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać. Ocet nie wpłynie na smak kapusty.