mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie gołąbki to mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ten smak przypieczonych listków młodej kapusty, które otulają soczyste i dobrze doprawione nadzienie.

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

 

zalewa:

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
Kapustę opłukałam. Nożem odcięłam liście przy głąbie, ale ich nie zdejmowałam.

W dużym garnku zagotowałam wodę, włożyłam kapustę i obgotowywałam, zdejmując kolejno liście. 

Liście ułożyłam na talerzu, a gdy wystygły, obkroiłam gruby nerw.

W lekko osolonej wodzie ugotowałam ryż na półmiękko, ostudziłam.

Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, zrumieniłam cebulę.

Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.

Mięso zmieliłam. Dodałam ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posoliłam do smaku.

Farsz wymieszałam. 

Na liście kapusty nakładałam nadzienie, zwijałam gołąbki. 

W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180 stC.

Żaroodporne naczynie posmarowałam pozostałym olejem, położyłam liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu ułożyłam gołąbki. Pomidor pokroiłam w kostkę, rozłożyłam na gołąbkach. Zalałam gorącym bulionem, przykryłam folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Gołąbki piekłam 40 minut, następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 15 minut. 

Podałam na gorąco.

Smacznego!
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
Mięso zmieliłam. Dodałam ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posoliłam do smaku. Farsz wymieszałam
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
kapustę obgotowałam, zdejmując liście, obkroiłam nerw
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
Na liście kapusty nakładałam nadzienie, zwijałam gołąbki
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
gołąbki ułożyłam z naczyniu żaroodpornym, zalałam bulionem
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
piekłam 40 minut pod prykryciem, a następnie jeszcze 15 minut bez.