SUPERPRZEPIS

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Pyszne, mięciutkie gołąbki z młodej kapusty z ryżem, podane z sosem pomidorowym. Uwielbiamy je wszyscy;)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

na gołąbki

  • 2 duże główki młodej kapusty
  • około kg mięsa z łopatki lub szynki
  • 50 dag ryżu
  • 2-3 cebule
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek w granulkach

na sos

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

1

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
zimne mięso kroję i mielę w maszynce do mięsa

Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram.

2

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
cebule obieram i krojkę w piórka smaże na oleju

Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem.

3

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
kapustę parzę w osolonym wrzątku

myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki)

4

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
ściągam delikatnie listki i odkładam aby ostygły

Ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia.

5

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
trzeba odciąć twardą część z liści kapusty

Odcinam twarde „nerwy” z liścia.

6

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
ryż z mięsem

Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól.

7

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Mieszam całość dokładnie.

8

Gołąbki z młodej kapusty z sosem
formuję gołąbki i zawijam ciasno

Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki.

9

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli.

10

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu.

sos

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.

podanie

Gołąbki z młodej kapusty z sosem

Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem.