katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Gołąbki z owocową nutką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki z mięsem i ryżem zawsze smakują wyśmienicie. Tym razem odmieniłam troszkę ich smak dodając mus jabłkowy.

Gołąbki z owocową nutką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z owocową nutką

 

  • kapusta biała 1 szt
  • olej
  • bulion
  • Farsz:
  • ryż 1 - 1 1/2 woreczka
  • szynka 1/2 kg zmielonej
  • karkówka ok 1/2 kg zmielonej
  • cebula 1 szt czosnkowej
  • mus jabłkowy ok 2 łyżki
  • pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Gołąbki z owocową nutką
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Wycinamy twardy środek kapusty i wkładamy do garna z gorącą wodą. Gdy liście zaczną robić się szkliste i odpadać z główki obieramy je kolejno i ścinamy zgrubienia na liściach.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i przestudzamy. Dodajemy do niego mięso, mus jabłkowy, tarta bułkę, pokrojoną cebulę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku.

Na przygotowane liście nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy gołąbki dość ciasno w natłuszczonym garnku, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.
Gołąbki z owocową nutką
Gołąbki z nutką owocową przygotowane do podania.