Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Gołąbki z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Propozycja na gołąbki bez mięsa

Gołąbki z ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z ryżem

 

  • 1 mała główka młoda kapusta,
  • 2 woreczki ryż ugotowany na sypko,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki ziarno słonecznika,
  • 1 łyżeczka kucharek,
  • 1 sztuka białko,
  • 1/2 pęczka natka pietruszki,
  • 1 sztuka ze szczypiorkiem cebula dymka,
  • pieprz,
  • Sól,
  • 1/3 kostki masło

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem
Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej gotującej się wody.Chwilę gotować i wyjąć.Zdjąć 8 liści ,rozłożyć na ścierce i lekko osuszyć.Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu.Dodać lekko ubite białko,posiekaną zieleninę z cebulką, cukinię dokładnie umytą i pokrojoną w kostkę,kucharka i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaną masę ryżową podzielić na osiem porcji i położyć na liściach kapusty.Brzegi liści założyć do środka i zwinąć w zgrabne roladki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Podlać do 3/4 wysokości gołąbków wodą z gotowania kapusty i polać stopionym masełkiem. Przykryć pokrywką i stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Zapiekać przez 25 minut. Można zrobić do nich pomidorowy sos.
Gołąbki z ryżem
Etap 1
Gołąbki z ryżem
Etap 2